Vi vill se över investeringar, boenden och cyberskydd

PRESSMEDDELANDE

2022-03-09

Efter Rysslands invasion av Ukraina vill Socialdemokraterna att Huddinge kommun ser över om det finns några ryska bolag i kommunens investeringar av pensionspengar. Socialdemokraterna vill också att kommunstyrelsen får en lägesbild av kommunens beredskap för att utsättas för en cyberattack.

-Efter Rysslands oprovocerade, olagliga och oförsvarliga attack mot Ukraina vet jag att det finns en bred politisk samsyn i Huddinge om att stå upp för Ukrainas rätt att leva i fred och demokrati och visa solidaritet med det ukrainska folket. Huddinge kommun har pensionspengar investerade för stora summor. Det vore därför bra att undersöka om det finns några ryska bolag med i investeringarna och att vi i så fall gör en bedömning om några investeringar framstår som oetiska att behålla, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och oppositionsråd.

Socialdemokraterna vill även att Huddinge kommun ser över tillfälliga boenden i närtid för en eventuell flyktingvåg samt att kommunstyrelsen får en lägesbild av kommunens beredskap för att utsättas för en cyberattack.

– Vår uppfattning är att Huddinge överlag är en säker kommun att bo och vistas i och att kommunens beredskap för kriser är god. När det pågår ett krig i vårt närområde och Ryssland även hotar fler länder är det samtidigt viktigt att kommunens högsta ledning har aktuell information om vår beredskap på centrala områden. Därför vill vi att kommunstyrelsen får en lägesbild av kommunens beredskap för att utsättas för en cyberattack, vilket många experter ser som ett möjligt agerande från den ryska regimen, säger Rasmus Lenefors (S), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i trygghets- och delaktighetsberedningen.

Socialdemokraterna lyfter dessa frågor under onsdagens kommunstyrelse.

 

Kontakt:

Sara Heelge Vikmång (S)

Gruppledare och oppositionsråd

08-535 301 52

sara.heelge-vikmang@huddinge.se

 

Rasmus Lenefors (S)

Oppositionsråd

08-535 301 45

rasmus.lenefors@huddinge.se

 

Pelda Qaso (S) 

Politisk sekreterare

08-535 301 44

pelda.qaso@huddinge.se

facebook Twitter Email