Socialdemokraterna kräver mer resurser till Tullverket

Under veckan har media skildrat hur langning av smuggelsprit och cigaretter sker öppet utanför Ikeas lastkaj i Kungens kurva. Så kallade ”vodkalastbilar” står parkerade utanför Ikea varje lördag och vid de polskregistrerade lastbilarna byts sedlar mot vodkaflaskor och cigarettlimpor. Socialdemokraterna i Huddinge kräver nu att finansministern avsätter mer resurser till Tullverket redan i vårändringsbudgeten.

– Vi kräver att Magdalena Andersson ger Tullverket utökade resurser redan i vårändringsbudgeten. Det behövs för att tullen ska kunna anställa mer personal och täcka upp fler hamnar och inlopp, men också för att i förlängningen kunna arbeta mer strategiskt mot smuggling och kriminella ligor. Situationen med vodkalastbilarna i Kungens kurva visar med all önskvärd tydlighet varför det är nödvändigt, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och kommunalråd i opposition.

Till Aftonbladet säger polisen att det är en resursfråga att kunna agera på både 112-larm och tips på försäljning av smuggelsprit. Socialdemokraterna i Huddinge välkomnar att regeringen i veckan meddelade att man i vårändringsbudgeten anslår ytterligare 200 miljoner kronor till polisen, och att polisen under den här mandatperioden har fått den största resurssatsningen på 20 år. Men mer resurser till polisen utgör bara en del av lösningen. Roten till att lastbilschaufförer kan sälja smuggelsprit och cigaretter på en lastkaj i Kungens kurva är just att varorna har kunnat smugglas in i landet.

– Den som säljer smuggelsprit ska gripas och straffas, men än bättre är om vi kan slå sönder förutsättningarna för att spriten överhuvudtaget kommer till Sverige. Varje spritflaska, drog eller vapen som kan stoppas vid gränsen istället för att säljas på en lastkaj någonstans i landet är en vinst för hela samhället. Det är också ett viktigt led i arbetet med att krossa den organiserade brottsligheten, säger Rasmus Lenefors (S), kommunalråd i opposition.

Kontakt
Sara Heelge Vikmång (S)
Gruppledare och kommunalråd i opposition
070-385 22 00
sara.helge-vikmang@huddinge.se

Rasmus Lenefors (S)
Kommunalråd i opposition
070-1989037
rasmus.lenefors@huddinge.se

Anton Jordås (S)
Politisk sekreterare
070-198 12 20
Anton.jordas@huddinge.se

facebook Twitter Email