Ansök om rättvisemiljarderna

I torsdags presenterade regeringen ”rättvisemiljarderna”, en långsiktig satsning på kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar. Rättvisemiljarderna är ett statsbidrag som 32 utvalda kommuner kan söka för sitt arbete med att bryta segregationen. Huddinge är en av de 32 kommunerna. På måndagens kommunfullmäktige kommer Socialdemokraterna därför att fråga kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) om Huddinge kommer att ansöka om de statliga rättvisemiljarderna.

– I Huddinge ser vi att det är stora skillnader i exempelvis valdeltagande, arbetslöshet och utbildningsnivå i kommunens olika områden. Det är inte acceptabelt. Segregationen får aldrig bita sig fast i vårt samhälle. Vi måste från politiskt håll arbeta outtröttligt för att se till att minska klyftorna och bygga ett tryggt och hållbart Huddinge. Därför vill vi att Huddinge ansöker om regeringens rättvisemiljarder, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i opposition.

Rättvisemiljarderna kan exempelvis användas för tidiga insatser för barn och unga, satsningar på utbildning, ökad trygghet, ökad sysselsättning och insatser för att stärka demokratin och det civila samhället.

För 2018 avsätter regeringen 425 miljoner kronor till kommuner med områden med socioekonomiska utmaningar. För 2019 avsätts 1,35 miljarder och därefter 2,2 miljarder årligen 2020–2027.

Kontakt
Sara Heelge Vikmång (S)
Gruppledare och kommunalråd i opposition
070-385 22 00
sara.helge-vikmang@huddinge.se

Anton Jordås (S)
Politisk sekreterare
070-198 12 20
Anton.jordas@huddinge.se

facebook Twitter Email