Vi säger nej till att konkurrensutsätta all lokalvård

PRESSMEDDELANDE
2022-02-07

I onsdags beslutade kommunstyrelsen att all lokalvård i Huddinge kommun ska konkurrensutsättas. Socialdemokraterna är kritiska till beslutet som är ett led i Moderaternas privatiseringslinje för Huddinge.

– Vi delar inte Moderaternas ideologiska övertygelse om att privatisera så mycket verksamhet som möjligt. Konkurrensutsättning riskerar att försämra såväl kvaliteten på lokalvården som villkoren för de städare som följer med till upphandlat företag. Vi säger därför nej till att konkurrensutsätta all lokalvård, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och oppositionsråd.

Lokalvård är en bransch som har visat sig ha problem med att kunna säkerhetsställa goda arbetsvillkor och precis som i byggbranschen har man haft problem med att säkerställa de anställdas arbetsformer och kontrakt.

– För Socialdemokraterna är det en självklarhet att vi ska använda varje skattekrona så effektivt som möjligt. Lokalvården i Huddinge behöver mer enhetliga mål och en bättre arbetsledning. Cheferna inom förskola och skola behöver mer tid för det pedagogiska ledarskapet. Men dessa problem löser vi inte bäst genom att privatisera utan genom en bättre kommunal organisation, säger Sara Heelge Vikmång (S).

Socialdemokraterna röstade nej till förslaget i kommunstyrelsen. Frågan avgörs slutligen i kommunfullmäktige 14 februari. Även där finns dock en majoritet för förslaget eftersom Sverigedemokraterna står bakom kommunstyrelsens beslut.

Kontakt:
Sara Heelge Vikmång (S)
Gruppledare & oppositionsråd
08-535 301 52
Sara.Helge-Vikmang@huddinge.se   

Pelda Qaso (S)
Politisk sekreterare
08-535 301 44
Pelda.Qaso@huddinge.se  

facebook Twitter Email