S kräver svar om privatisering av Korallen

Den moderatledda koalitionens beslut att privatisera förskolan Korallen i Visättra kom som en överraskning för både föräldrar och personal. Privatiseringen innebär också en hög kostnad för en redan ansträngd ekonomi i förskolenämnden. I en interpellation till kommunfullmäktige kräver Socialdemokraterna nu svar om beslutet att privatisera Korallen.

Det var i april som den politiska majoriteten i förskolenämnden beslöt att förskolan Korallen i Visättra ska överlåtas till någon – fortfarande okänd – fristående utförare. Det enda argumentet som framfördes var att det saknas privata alternativ i bostadsområdet.

När Korallen hamnar i privat regi kommer kommunen tvingas betala ytterligare drygt 350 000 kronor utöver dagens hyra (400 tkr), eftersom att lokalersättningen till fristående utförare är 18 830 kronor per barn och år. Dessutom är ersättningen per barn högre för fristående utförare.

– Det måste vara ordning och reda i Huddinges förskoleverksamhet. Att privatisera en välfungerade förskola med konsekvensen att det blir ökade kostnader för en redan ansträngd ekonomi, samtidigt som de närmast berörda inte får tillräcklig information, tyder på brister i det politiska ledarskapet, säger Rasmus Lenefors (S), kommunalråd i opposition.

Samtidigt planeras en ny förskola med tio avdelningar på Visättra äng i privat regi. Den ska invigas hösten 2018 enligt gällande lokalförsörjningsplan. Med en sådan stor privat enhet i sikte är det inte motiverat att överlåta Korallen i marknadens händer, anser Socialdemokraterna.

– Processen kring att till vilket pris som helst omvandla Korallen till en privat förskola har drivits utan att förskolenämnden fått någon förhandsinformation eller analys av negativa och positiva aspekter. Utöver det har föräldrars, barns och personalens delaktighet inte skötts bra. Här finns många frågor som Karl Henriksson (KD) måste ge svar på, säger Erling Karlsson (S), gruppledare i förskolenämnden.

Föräldrar har sedan beslutet fattades av nämnden uttryckt oro för beslutet och har överklagat till Förvaltningsrätten. I överklagan går det att läsa att ”Ett hastigt och tungt besked utan alternativ till andra valmöjligheter. Det är trist att en trygg och välfungerande verksamhet som Korallen försvinner…”.

I interpellationen till förskolenämndens ordförande Karl Henriksson (KD) ställer Socialdemokraterna följande frågor:

  1. Har processen kring Korallen skötts på ett bra sätt gentemot föräldrar, personal och nämnden?
  2. Har du eller koalitionen något outtalat mål om hur stor andel fristående förskolor som är idealt?
  3. När ska förskolenämnden få underlag för att besluta om vilket alternativ som ska få ta över Korallens lokaler?

    Här kan du läsa Socialdemokraternas interpellation: S kräver svar om privatisering av Korallen


Kontakt
Rasmus Lenefors (S)
Kommunalråd i opposition
0701989037
rasmus.lenefors@huddinge.se

Erling Karlsson (S)
Gruppledare i förskolenämnden
0708790095
erling.karlsson@huddinge.se

Anton Jordås (S)
Politisk sekreterare
0701981220
anton.jordas@huddinge.se

facebook Twitter Email