S begär redogörelse för kommunens IT-säkerhet.

Mot bakgrund av fredagens globala cyberattack och att Sveriges kommuner har en bristande IT-säkerhet begär Socialdemokraterna att kommunens säkerhetschef kommer till kommunstyrelsens arbetsutskott för att redogöra för Huddinges beredskap för en IT-attack.

– En god IT-säkerhet är nödvändig för att både boende och anställda i Huddinge kommun ska känna sig trygga. Efter fredagens storskaliga attack behöver vi i kommunstyrelsen få en analys av nuläget för att kunna avgöra om vi måste höja säkerhetskraven, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i opposition.

Det var under fredagen som en global cyberattack drabbade över 200 000 personer i 150 länder, och enligt EU:s polisorgan Europol är det världens hittills största samlade IT-attack. I Sverige har ett 40-tal platser drabbats och även svensk polis uppger att de aldrig har varit med om en större attack.

Mot bakgrund av fredagens cyberattack, och att attacker mot svenska myndigheters IT-system blir vanligare[1] samtidigt som Sveriges kommuner släpar efter i arbetet med IT-säkerhet[2], begär nu Socialdemokraterna att Huddinge kommuns säkerhetschef kommer till fredagens arbetsutskott med kommunstyrelsen för att redogöra för Huddinges beredskap för en IT-attack.

– Kommunen ansvarar för bland annat infrastruktur, vattenförsörjning och många känsliga personuppgifter. Och eftersom att cyberattacker mot kommuner blir allt vanligare måste vi ständigt se över och utveckla vårt säkerhetsarbete, säger Rasmus Lenefors (S), kommunalråd i opposition.

Kontakt:
Sara Heelge Vikmång (S)
Gruppledare och kommunalråd i opposition
Sara.helge-vikmang@huddinge.se

Rasmus Lenefors (S)
Kommunalråd i opposition
Rasmus.lenefors@huddinge.se

Presskontakt:
Anton Jordås (S)
Politisk Sekreterare
0701981220
Anton.jordas@huddinge.se

[1] MSB: 66 it-attacker rapporterades förra året (Sveriges Radio, 15 mars 2017)

[2] Kommunerna klarar inte IT-säkerheten (Dagens Samhälle, nummer 10 2017)

facebook Twitter Email