Stoppa miljonrullningen till bemanningsföretag.

S: STOPPA MILJONRULLNINGEN TILL BEMANNINGSFÖRETAG

Huddinge är Sveriges fjortonde största kommun men har landets tredje högsta kostnader för bemanningsföretag. I Socialdemokraternas kommande budgetförslag kräver S ett stopp för Huddinges skenande kostnader för inhyrd personal.

– Att Huddinge har landets tredje högsta kostnader för bemanningsföretag är orimligt och vittnar om ett oansvarigt användande av Huddingebornas skattekronor. Inte minst med tanke på kommunens svaga ekonomi, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i opposition.

I en artikel i Dagens Samhälle (nr 42 2016) framgår det att Huddinge har landets tredje högsta kostnader för inhyrd personal. Endast Stockholm och Göteborg, landets två överlägset största kommuner, har högre kostnader. Detta interpellerade Socialdemokraterna kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) om på senaste kommunfullmäktige.

I Socialdemokraternas budgetförslag för Huddinge, som presenteras i sin helhet i slutet av maj, går S nu vidare med frågan och kommer att lägga ett särskilt uppdrag till kommunstyrelsen om att minska omfattningen av inhyrd personal i kommunen.

– Bemanningsföretag kan vara en nödvändig lösning vid tillfälliga arbetstoppar, men i Huddinge har den moderatledda koalitionen tappat kontrollen över personalsituationen. Att i den här omfattningen förlita sig på bemanningsföretag för att lösa personalförsörjningen är inte bara ekonomiskt oansvarigt utan också ett arbetsmiljöproblem. Inhyrd personal vittnar ofta om stress, delade turer och inte minst svårigheter att bidra till långsiktig utveckling av välfärden, säger Sara Heelge Vikmång (S).

Huddinges kostnader för bemanningsföretag var 2015 39,8 miljoner kronor. Det innebär en ökning med 27 procent från 2014-2015.

KONTAKT

Sara Heelge Vikmång (S)
Gruppledare och kommunalråd i opposition
sara.helge-vikmang@huddinge.se

 

PRESSKONTAKT
Anton Jordås (S)
Politisk sekreterare
0701981220
anton.jordas@huddinge.se

 

facebook Twitter Email